La comunitat xinesa del Fort Pienc i Transformadors

L’activitat del Casal va començar el dia 1 d’octubre amb els assajos del projecte AquarioBcn. Es tractava d’una experiència de creació artística comunitària amb voluntat d’incloure persones d’orígens, edats, i trajectòries prèvies diverses. La idea volia replicar una proposta efectuada al Barri d’Usera a Madrid amb participació de la comunitat xinesa, molt nombrosa en aquell entorn. Dos assajos setmanals, de dues hores durant dos mesos fins a poder presentar públicament un espectacle de dansa i performance. El 28 de novembre es va presentar com a preestrena a la Sala d’Actes de Transformadors. El 30 de novembre s’estrenava al CaixaFòrum.

Vam aprofitar l’oportunitat que ens oferia una activitat artística on participaven persones joves d’origen asiàtic. Una de les directores, Xirou, exercia de mediadora i ens podia possibilitar entrar en contacte amb la comunitat xinesa, encara que sabem que no és gens fàcil, per la diversitat i les dificultats d’horaris, idiomàtiques i de disponibilitat.
En aquesta línia hem apostat també per acollir la propera Trobada Estatal WOMED, WOMED de persones d’origen xinès, de primera, o segona generació, vingudes com infants adoptats o bé joves estudiants que venen individualment per seguir estudis i moltes vegades decideixen continuar la seva vida a la nostra ciutat. Organitzada pel col·lectiu Catarsia, de joves en la seva majoria dones, amb interessos que inclouen l’art i l’activisme, i ens poden aportar molt coneixement i una porta a la creació d’un espai que la comunitat d’origen oriental, amb important presència al Fort Pienc, faci seu.

Obrir aquestes portes ens dóna noves oportunitats. Amb contacte amb l’escola Xinesa, ubicada a l’escola Ramon Llull, tenim l’opció que un grup de nenes facin una mostra de balls durant el mes de febrer del 2020, dins de les celebracions del Nou Any Xinès , serà ocasió perquè famílies del barri que encara no s’han acostat coneguin les instal·lacions i les seves possibilitats.
Les dones de

Aqua
Aquario Barcelona

també s’han compromès a participar en les activitats del Casal que durant el mes de març celebren el 8 de març i també a fer propostes pròpies.

Per últim hem detectat l’interès d’adults, entre els comerciants xinesos, de rebre classes de castellà o practicar la conversa en aquesta llengua. Una persona amb coneixements d’aquesta matèria s’ha ofert al Casal i tenim la intenció d’iniciar durant el mes de febrer, classes en un horari adaptat, començarien a les 21h els dimecres, perquè pensem que és el que pot ser més útil.

Deja un comentario